lezing Philip Aguirre y Otegui

lezinglezing Philip Aguirre y Otegui

Donderdag 27 oktober om 20u vertelt Philip Aguirre y Otegui over zijn beeldend werk en atelierwerking. De lezing is gratis en toegankelijk voor iedereen. Er wordt nogal wat volk verwacht, dus wees slim en reserveer alvast je plekje!

Philip Aguirre y Otegui

Sinds 1985 creëert de Antwerpse kunstenaar Philip Aguirre y Otegui (°1961) beelden met een uitgesproken humanistische inslag en een sterk sociaal engagement. Hij realiseert vooral sculpturen maar ook tekeningen, collages en foto’s. Op het eerste zicht lijken zijn uitgepuurde en archaïsche beelden tijdloos en overstijgen zij de huidige modetrends . Nochtans sijpelt de actualiteit telkens opnieuw door in zijn schijnbaar eenvoudige figuratie.

Achter zijn werken schuilt steeds een schrijnend menselijk verhaal, een diepe tragiek of een politiek hangijzer. In de thematiek van Philip Aguirre y Otegui herkent men een intense betrokkenheid met de vluchtelingenproblematiek, de voortdurende stroom van bootvluchtelingen enz…

Deze artiest is een globetrotter. Ontroerende reisherinneringen of pregnante sociale situaties vertaalt hij in krachtige en tegelijk kwetsbare beelden. ’De matrasdrager’, is een ode aan de vluchteling, die de moed heeft om alles, ook zijn identiteit, achter te laten, en kwetsbaar een nieuw leven te zoeken.

16245467196_35fcd670d5_b

Terwijl de ‘ waterdraagster’ geïnspireerd is op de dramatische droogte’s in Afrika. Philip Aguirre y Otegui werkt doorgaans met klassieke materialen zoals brons, terracotta, hout of gips maar tegelijk creëert hij assemblages waarbij recuperatie en combinatie van materialen een belangrijke rol spelen.

1748

De jerry can van de waterdraagster of de matras van de matrasdrager maken de voorstelling overtuigender en koppelen het afgebeelde directer aan de realiteit . In 1998 trof Aguirre y Otegui op het strand van Senegal duizenden teenslippers aan, die getuigden van de talloze vluchtelingen naar de Canarische eilanden. In een dorre vlakte legde hij een tracé van deze sandalen als de sporen van een ‘ Exodus’ aan. Ook met het hout van prauwen realiseerde hij in Senegal assemblages, waaruit de recht opstaande boot ‘Gaalgui’ ter gelegenheid van Beaufort 03 ontstond.

4026164833_7a49c364e2_z

Tot op heden is dit beeld aan de vaargeul van Nieuwpoort te bewonderen. In maquettes zoekt Philip Aguirre y Otegui raakvlakken tussen bouwkunst en sculptuur. Naar aanleiding van een bezoek aan Havanna maakte hij een architectonische structuur, die alludeert op de bestaande classicistische constructies, waar de arme bevolking op verder bouwt. De laatste jaren is hij ook steeds meer emotioneel aangegrepen door foto’s uit kranten of fragmenten uit het journaal die hem vervolgens inspireren tot nieuwe, veelzeggende kunstwerken. Philip Aguirre y Otegui richt zijn pijlen op radicale ideologieën met het beeld van een man die achter een vlag aanloopt of roept, in een figuur die met een portretfoto zwaait, de wanhoop over verdwenen personen op.

marenostrum klein

In zijn oeuvre koppelt Philip Aguirre y Otegui poëtische schoonheid aan politieke betekenis. Meerdere museumtentoonstellingen zoals in het Mu.ZEE in Oostende of het Middelheim in Antwerpen bevestigden de unanieme waardering voor deze kunstenaar. Zijn beelden prijken op diverse plaatsen in het land. ‘De man met de toeter’, naast het stadhuis van Kaprijke is een eigentijdse hulde aan de Vlaamse Beweging, maar tegelijk een pleidooi voor vrije meningsuiting.

116186b51f5b7bb50f1aec4f8623ba16

Zijn monument voor Karel van Miert in Oud-Turnhout is een eerbetoon aan de bekende socialist. In het memoriaal van de Kazerne Dossin in Mechelen( het museum over de Holocaust ) staat misschien nog zijn meest aangrijpende werk dat zinspeelt op de eerste joden-razzia in Antwerpen. De plastische taal van Philip Aguirre y Otegui is helder, zuiver en sterk. Achter zijn kernachtige beelden ligt steeds een doorvoelde inhoud en een diepere zingeving.

20110306_JAAR_PROJ05_01
Een tekst van Lieven Defour.
De lezing gaat door op donderdag 27 oktober.
klik hier om je plaats te reserveren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top